27. elokuuta 2013

Vetääkö koira, sopisiko valjaat?

Koiralle siis, tai ihan "liivit"? Meillä on lähes käyttämättömät nahkaiset valjaat, kovaksi jo käpristyneet. Käytin niitä joskus Inelle pyöräillessä, mutta jotenkin en saa koiraan mitään tuntumaa valjaiden kanssa. Basenji on myös mestari kiemurtelemaan karkuun kaikensorttisista rensseleistä.

Mistä tuo nyt sitten tuli taas mieleeni, no Peetun Bani-tyttöhän niitä käyttää ja kun nuhaisena raahauduin tuohon meidän taakse purupolulle, vastaan tuli täti kahden vipukan kanssa - ne oli valjaissa molemmat. Peetu ja Tyttihän vetää lähinnä vain, kun vastaan tulee koiria, muuten meillä on sama kävelytahti. Kumpikaan ei siis valjaita välttämättä tarvitsisi, mutta olisiko niistä terveydellistä hyötyä? Tai niin, tarkemmin ajatellen: Tyttihän kyllä tekee riemuissaan sellaisia jättiloikkia, joiden jälkeen lentää melkein selälleen, kun Flexi loppuu - kaulapanta kyllä nykäisee aika ikävästi. Nuo voisi toki estää olemalla itse valppaampi. Niinkuin voi tietenkin koiran vetämisenkin: se koulutus, se koulutus.....

Googlettelin ja löysin erään koirakoulun mainoksen, jossa oli oikein hyvää asiaakin. Miettimisen arvoista siis. Muistan jonkun vanhemman basenjikasvattajan joskus sanoneen, että basenjilla ei tule käyttää valjaita, ne tekee etuliikkeen liian leveäksi. Jos se noin on, Tytille ainakaan ei valjaat sovi, koska sen etuliikkeissä on ainakin nyt vähän huomauttamista. Mutta jos oikeasti vaakakupissa olisi välttyminen ikäviltä lihasjumeilta ja/tai kivuliailta luupiikeiltä niskan alueella - kumpi nyt sitten on tärkeämpää: ns. hyvä etuliike vai terveydelliset tekijät. Sopii miettiä ja jään itsekin vielä tuumailulinjalle. Ja niistämään; onhan pikkulikalla hauskaa, kun saa varastella käytettyjä Nessuja, repiä ja pistää poskeensa. Saakohan se niistä muuten tartunnan, siinäpä seuraava kysymys :-)?

Ei kommentteja: