26. elokuuta 2013

Yleismaailmallinen ilmiö

Basenjeilla on juoksuaika! Jotkut nartut juoksee jo ja urokset on sekaisin - kovin aikaisin tänä vuonna. Mutta mikä on hassua, sama ilmiö tapahtuu tässä rodussa lähes aina ympäri maailmaa. Jos narttujen juoksu tulee viiveellä, monet uroksetkin aloittaa oman haahuilunsa myöhään - ja päinvastoin. Nyt on kuulema siis se päinvastoin -syksy ja se sitten vaan pitää kestää. Meilläkin Peetu aloitti jo makuualustojen ja tyynyjen petaamisen ja lemmiskelyn, tuonne syyskuun puoliväliin toivon kumminkin Tytin pidättelevän juoksuaan, jotta Peetun hormoni-implantti alkaa vaikuttaa kunnolla. Levotonta urosta voi yrittää rauhoitella pitkillä lenkeillä, rauhallisella hieronnalla, isoilla puruleluilla ja -luilla (ei riehuleikeillä sisällä!), B-vitamiinilla ja eläinkaupan luontaistuotteitakin ehkä voi kokeilla, Serene UM tms. - myyjät varmaan osaa neuvoa. Viime keväältä oli muuten uutisissa tällainen stoori, kaikkea sitä pitää nykymaailmassa ollakin ;-)!

Pääasia on, että kaikki muistaa kiima-aikojen kuuluvan koirille luonnostaan, sekä nartuille että joskus myös uroksille. Levottomasta käytöksestä rankaiseminen ei oikein hyödytä, ennemmin asiaan kannattaa suhtautua normaalina ja tosiaan keskittyä pysymään itse rauhallisena, jotta jaksaa myös rauhoitella koiraansa. Liian suuren numeron tekeminen johtaa vain ei-toivottuun käytökseen ja jopa tilanteiden kärjistymiseen. Kuumana käyvä koira ylireagoi helposti, ihan niinkuin hermostunut ihminenkin. Ja herkkävaistoinen basenji jos kuka osaa aistia omistajan mielentilan: siihen tarttuu stressikin helposti.

Toinen ilmiö on tietenkin flunssa - tiedä nyt sen yleismaailmallisuudesta, mutta meillä se alkoi viikko sitten töissä, meidän isäntä sairastui loppuviikosta ja nyt on meikäläisen kurkku santapaperia ja nokka valuu hulppeasti. Tänään kumminkin töihin, toivottavasti tauti menee nopeasti ohi ilman mitään jälkiseuraamuksia. Illalla yritämme meidän poppoon ja Banin kanssa Kartanolle viehettä jahtaamaan - jos vain jaksan. Aurinkoista viikkoa kaikille!

Viime viikolta vielä kuva koira-aitauksesta, jossa amerikankarvatonterrieri pisti Baniin ja meidän koisseihin vauhtia. Kyllä koiruudet sitten nauttii vapaana juoksemisesta ja toisten jahtaamisesta, basut varsinkin ajaa usein kimpassa takaa muun rotuisia. Mutta sulassa sovussa, yleensä aina.

Ei kommentteja: