12. helmikuuta 2014

Ruokaa ruokaa enemmän ruokaa - vai parempaa?

Facebookissa kävi hetken jo kuumanakin keskustelu, jonka aloitin kysymällä eri kuivamuonamerkeistä, joita ihmiset syöttää basuilleen. Tarkoitus ei ollut jakaa taas porukoita leireihin raaka versus nappulat ja suurimmaksi osaksi saatiinkin tosi hyviä kommentteja ja kokemuksia. Jotkut syöttää ns. markettisapuskaa, Hau-Hau Championia esimerkiksi. Joku syöttää Rekkua (en tiedä, missä tehdään), Jahti-Vahtia (on saksalaisen Joseran tuote), Brit Carea, Biomilliä, ANFia, Profinea, Cibauta, Golden Eaglea - valikoimaa löytyy hurjasti ja on kyllä hienoa, että omistajat on löytäneet koirilleen sopivat muonat. Moni syöttää sekaruokaa eli nappuloiden kanssa sitten erilaisia lihoja, vihanneksia yms.

Keskustelun aiheita olivat mm. proteiinin määrä: paljonko koira tarvitse tai sietää, aiheutuuko virtsakiviä liiasta protskusta (läskiä siitä ainakin tulee, jos ei ole kunnolla liikuntaa saava koira :-)), tarvitseeko koira lainkaan viljoja, onko viljaton muona siis terveellisempi kuin perusvehnähuttu - juttua riitti ja oli kyllä avartavaa.

Meillä syötiin joskus ammoisina aikoina Nutron lammas-riisiä, jonka vaihdoin kana-riisin, kun pelkäsin lampaan aiheuttavan A-vitamiininsa takia maksaongelmia ja meillä kumminkin jo asui se maksavaivainen pappa. Golden Eaglea ollaan syöty pitkään, mutta nyt osui silmiini reilulla alennuksella tuo kuvassa näkyvä Precept ja oli ihan pakko ostaa. Tuoteseloste näytti hyvältä ja meidän kaksikko tykkää. Periaatteessa mulle ihanne on koira, joka ei tarvitse mitään hypoallergiaruokaa eli vehnät menee siinä kuin muukin mössö ilman mitään ripuleita tai ihottumia. Mutta eihän tuollaista ravintoa voi huonompana ainakaan pitää, vaikken ihan kaikkia kukkahöpötyksiä ymmärräkään. Ja vehnäähän koissit muutenkin syö, kun saavat jokapäiväisen leipänsä (siis oikeasti, sitä mitä me kaksjalkaiset kulloinkin syödään, pullaakin), Dentastixin herrasväki syö päivittäin ja siinä on viljoja; sitten syödään erilaiset puuronjämät sun muut muronrippeet - jätekoneitahan nuo oikeasti on.

Mutta pääasia tietenkin on, että koirat voi kaikella tapaa hyvin; oli ruoka sitten mitä hyvänsä. Oma lukunsa on sitten tosiaan ravinnon ja varsinkin siinä olevien lisäaineiden vaikutus aineenvaihduntaan, hormoneihin, ikäviin ja yleistyviin sairauksiin kuten syöpiin, koirien käytökseen jne. Aina kannattaa olla valppaana, netistä löytää nykyisin valtavasti eläintenkin ravitsemukseen liittyvää tietoa; ja tosiaan, yhtä ainoaa ja oikeaa tapaa ruokkia omaa koiraansa ei varmaankaan ole. Mutta me ihmiset nykyisin kiinnitetään aikalailla huomiota siihen, mitä suuhumme laitetaan; sama pätee koiriinkin. Ne ei vaan voi itse päättää, miten terveellisesti (?) haluaisivat syödä. Niin, meillä ne vetäs aamukävelyllä hevosenkikkarat aamupalaksi; ihan omavalintainen herkku, en ehtinyt vaikuttaa asiaan mitenkään....

Ei kommentteja: