9. lokakuuta 2014

Kaaosta

Siis edelleen, koiratkin alkaa olla hieman hermostuneita meteliin, enkä ihmettele. Tytin juoksu vielä sotkee päitä ja remppasetä sai kuulema tänään jo rähähdyksen, kun oli ottamassa daamilta pöksyjä pois pihallemenoa varten. Mutta ei voi mitään, en nyt voi olla kaiken aikaa kotonakaan. Kyllä se tästä, ensi viikolla näyttää varmaan taas paremmalta.

Lievää kaaosta on myös ajatuksissa, koirien suhteen. On ollut puhetta koirien virtsaongelmista, kiteistä ja kivistäkin. Joka välissä oliskin basenjin kanssa tärkeä muistaa, että a) se juo huonosti, joten ruoan pitäisi olla kunnolla liotettua - siis jos syö nappulaa. Ja b) koira ei tarvitse lihaproteiinia mitään lähes 40% kuivapainosta (ihan pussinkylkiprossilla, ei laskettu mitenkään sen tarkemmin), varsinkin basenjin munuaiset joutuu turhan koville. Jos sitten on geeneissään sattunut saamaan jonkinasteisen taipumuksen munuaisongelmiin, niin jo pelkällä ruokinnalla niitä voipi sitten pulpahtaa. Eräs olettamus on, että vaikka proteiinin määrä sinällään on ravinnossa korkea niin jos suuri osa onkin kasviproteiinia, se ei ole munuaisille yhtä kova rasite. Tuolla lienee tutkittu perustekin? Itse muistan vain, mun silloisen vanhimman kasvatin Nelli joutuessa syömään Renalia (munuaisvaivaisten erikoisruokaa), että siinä oli enemmän kasvi- kuin lihaproteiinia.

Viimeisessä basenjilehdessä on muuten erään amerikkalaisen basenjikasvattajan kiinnostava artikkeli kystinuriasta, tässä linkki johtavan irlanninterrierikasvattajan tietoihin ja ajatuksiin siinä rodussa yleisestä sairaudesta. Vakavasti otettava ongelma hiljakseen kyllä basenjeillakin ja munuaisten toiminta on testattavissa nk. COLA-testillä. Mm. Laboklin-labra Saksassa tekee testin, eläinlääkärin lähetteellä luonnollisesti. Myös suomalainen Movet näköjään tekee tuota testiä. Onneksi jenkeissä tutkitaan tätäkin riesaa ja toiveissa on saada basuille oma geenitesti. Nythän näyttää tuon jenkkiartikkelin mukaan siltä, että basenjin kystinuria ei ole samaa tyyppiä kuin esim. nöffeillä tai mastiffeilla.

Vielä muistutukseksi linkki erääseen sanoisinko perusartikkeliin koirien virtsakivistä. Kaikkihan ei aina ole suinkaan kiinni munuaisongelmista ja monesti vaivat saadaan helposti hoidettua. Kannattaa kuitenkin aina seurailla koiran pissaamista ja juomista ja kääntyä ajoissa eläinlääkärin puoleen. Ja kasvattajat - ainakin tämä - haluaa kyllä sitten kuulla ihan jokaisesta vaivasta, kiitos! Pakko taas sanoa, että liikun vierailla vesillä: omilla kotiotuksilla ei ole koskaan ollut kiteitä tai kiviä. Mutta kasvateilla toki on, harvoin onneksi eikä silloinkaan olisi ollenkaan väliksi! Ja onneksi kukaan ei nyt tietääkseni kärsi yhtään mistään; siitä pitää olla onnellinen! Meillä muuten aloitetaan taas vadelmanlehtitabujen syönti, saadaan Tytin juoksut toivottavasti taas siististi loppuun ilman mitään naistenvaivoja. Kiiman jälkeenhän näille likoille saattaa paukata tulehdus päälle, siitä on kyllä kokemusta.

Tämä kuvan myötä toivottelen kaikille rauhallisempaa viikonloppua kuin täällä.......

Ei kommentteja: