27. toukokuuta 2013

Riesoja !

Tytistä nappasin ekan punkin pois ja niitä alkaa nyt olla vähän joka puolella Suomea. Me ei oleilla kuitenkaan niillä pahimmilla punkkialueilla, joten en ole koskaan käyttänyt mitään punkkipantaa tai valeluliuoksia. Valkosipulia olen antanut ja nytkin on mentävä hakemaan Kyolicia, syön sitä itsekin aina välillä. Peppi-pennun omistaja syöttää ipanalleen jotain hevosille tarkoitettua valkosipulirouhetta ja tuntuu toimivan, oikein hyvä! Punkkipannat jne. on kyllä käteviä, mutta niistä voi sitten herkempi koira saada allergiaoireita, lieviä tai vakavampia, joten jos vaan luomuna selviää, aina paree! Ja Facebookista nappasin tämän vinkin, jonkun eläinlääkärin sanomana: otat vanupuikon, pyörität puikkoa punkin ruumiin ympäri molempiin suuntiin, myötä ja vastapäivään, siis puikolla punkkia hangaten. Pyörittelet tovin, niin punkki itse irrottaa otteensa!! Voiko olla noin simppeliä, pitää kokeilla!

Feissarista huomasin myös erään kasvattajan muistuttelevan kevätkohtauksista. Nehän osuvat usein tähän loppukevääseen ja alkukesään ja saattavat pelästyttää, jos asiaa ei tiedä tai muista. Olen pentuohjeeseeni kirjoittanut näin:
Kevääseen tai alkukesään liittyy eräs kummallisuus: nk. kevätkohtaus. Kukaan ei tiedä, mikä sen aiheuttaa ja miksi jotkut sen saavat ja jotkut ei koskaan. Pahimmillaan koiralta menee taju, se tekee tarpeensakin alleen, herää sitten ja on pitkään väsynyt. Jos koira viedään tutkimuksiin, sen maksa-arvot on yleensä korkealla ja laskevat sitten noin viikon sisällä normaaleiksi. Kohtaus on basenjeille yleinen, itse en ole sellaista koskaan nähnyt, mutta tiedän muutaman kasvatin, jolle kohtaus on iskenyt. Se tulee tyypillisesti keväällä tai alkukesästä, usein koira syö paljon uutta ruohoa tai siihen iskee hyttysarmeija. Kohtaus on tavallaan kuin anafylaktinen shokki ja sitä epäillään yliherkkyysreaktioksi. Se näyttää pelottavalta, mutta koira toipuu siitä normaalisti itsekseen. Kortisonitabletti nopeuttaa toipumista. Jos haluatte lukea näistä kohtauksista lisää, basenjiyhdistyksen foorumilla asiasta on kirjoitettu paljon. Jalostusmielessäkin asiasta on kirjoiteltu ja oma mielipide on, etten käytä jalostukseen tuollaisia kohtauksia saavia koiria. Se ei kuitenkaan ole mikään terveystae, koska niin moni alttius ja ongelmat joko periytyvät sukupolvien takaa tai tulevat satunnaisesti yksilöille, joiden vastustuskyky jostain syystä on alentunut.

Meidän yhdistyksen jalostustoimikunta kerää tietoa kohtauksen saaneista koirista ja on kiitollinen tiedoista. Yhdistyksen nettisivuilla on terveyskartoituslomake, jota voi tähän tarkoitukseen käyttää ja mun omat kasvatit, ilmoittakaas (myös) minulle asiasta. Välitän toki tiedon sitten eteenpäin, mutta tietenkin haluan aina tietää, missä omien kasvattien kanssa mennään - oli ne sitten nuoria tai vanhoja.

Tuosta kortisonitabletista tai kyytabletista vielä: pitäkää sellaisia aina kotiapteekissa. Hyttysiä alkaa olla runsaasti ja amppareitakin ihan kohta. Jos koira on tuskainen ja raapii itseään pahasti niin toki sen oloa on hyvä helpottaa. Joillekin auttaa myös antihistamiini (ihan vaikka Histec), se on halpa helpotus kutinaan. Ne tosin sitten aiheuttaa Kennelliiton antidopingsääntöjen takia kilpailukieltoa joksikin aikaa eli sekin on hyvä muistaa, jos koiran kanssa harrastaa.

Tämä työviikko alkaakin sateisissa merkeissä, mutta maisemat ihan olkkarin ikkunastakin alkaa olla todella vihreät. Kaunista, nautitaan siitä!

1 kommentti:

www.hanishan.com kirjoitti...

Tuo terveyskaavake ei vaan meinaa tällä hetkellä toimia. Siirrettiin siihen tulevat vastauskset tulemaan toiseen osoitteeseen, niin se lähettää vain tyhjiä kaavakkeita eteenpäin nykyään... Eli tieto kohtauksista ja muustakin, kannattaa laittaa jalostustoimikunnan osoitteeseen basenji.jalostus(a)gmail.com .