24. tammikuuta 2015

Uutisia

Meidän kaverukset ne siinä kuiskuttelee......mitä lie, varmaan mukavia kuitenkin!

Mutta ikäväkseni itse sain muutaman kurjan uutisen: ensimmäinen luonnollinen, yksi kasvateistani poistunut pilvipuutarhaan reilun 13 vuoden iässä, munuaisongelmat lienee syynä. Toinen sitten ankeampi eli omituiset kohtaukset ja käytös, joiden takia mahdollinen epilepsiapäily, ex-tuontiuroksellani. Lääkitys on nyt päällä ja jäämme katsomaan, miten vaikuttaa. Koiran kohtaukset on outoja, ei puhtaasti sen tyyppisiä kuin epissä perinteisesti on, mutta kun muuta syytä ei toistaiseksi löytynyt niin ……!

Jos se on epilepsiaa ja perinnöllistä niin sepä on sellainen mörkö, ettei pahemmasta väliä. Ja aina vaan enemmän lyö epäilyksen leimaa erääseen sukutaulussa olevaan ja paljon käytettyyn jenkkiurokseen, jota pitäisi jalostuksellisesti kyllä varoa. Ja muutenkin: jos jotain mustaa tai edes harmaata koiran tai koirien sukutaulusta löytyy, kannattaako uskotella, että "ei se nyt tässä mikään riski ole"? Jälkiviisaus on se suurin viisaus, mutta siitä (ja toistenkin kokemuksista) on sitten osattava ottaa oppia. Itse kunkin! Kasvattajilla on valtava vastuu pennunostajille ja tietyllä tavalla koko rodulle - ihan tarpeeksi sattuu kaikenlaista ennalta arvaamatonta muutenkin, ilman tavallaan tietoisia riskinottoja. Koiran sairaus on aina pelottavaa, rahanmenoa ja huolta aiheuttavaa ja epikohtaukset voi olla kohtalokkaita: koiralle itselleen, perheen muille koirille ja ihmisillekin varottavia. Toivon nyt sydämestäni, että lääkitys tehoaa, ja erityisesti, ettei sillä oikeasti ole epiä, vaan jotain muuta. Harmittavasti koiran hermostollisia ongelmia on hankala tutkia eikä kaikkiin tapauksiin aina saada varmaa diagnoosia. Ja jos muuta ei löydy niin sitten epilepsia tulee tuomioksi. Suomeksi on myös vaikea löytää tekstiä erilaisista koiran kohtaustiloista, tässä yksi englanniksi kuitenkin.

Muutenhan elämä on mallillaan, mitä nyt koissit alkaneet talvimasennuksen jälkeen taas elää. Iskän piposta revittiin tupsu ja yhden sedän karvahattu "tapettiin" - ja niin, karvanlähtökausikin jo sitten alkoi. Eikun sinkkiä ja biotiinia popsimaan ja vissiin öljykuurinkin aika olis taas. Mihinkähän merkkiin tällä kertaa luottais? Joku suositteli Pellava-Mustia, uusi tuttavuus. Nutrolin, Megaderm, Mirracoat on vanhoja tuttuja, pitää miettiä.

Ja mikäs on ihaillessa kivoja kuvia, joita saan kasvateistani. Alla maajussit Pusulasta, pusuja pusuja ja kiitos!! Vasemmalla Tytin velipoika Bondi niin valppaana ja isä-Miki sitten vieressä.

Ei kommentteja: